Taleb opciók, Antitörékeny - Tacit Project


Most fejeztem be másodjára Nassim Taleb — Antifragile c. A könyv alapgondolatáról már többször is írtam, de ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a legtöbb fontosabb gondolatba, ami az alapötletből következik, vagy ami az alapötlet következményeképpen befolyásolja a mindennapi taleb opciók. A triád A triád 3 oszlopba rendezi a személyeket, gondolatokat, eszméket és gondolatmeneteket. Törékeny, robusztus és antitörékeny: Az első kettőt ugye mindenki ismeri-és sokan ellentéteknek gondolják őket.

Ha feladsz egy csomagot a postán, és valami törékeny dologról van szó, akkor valószínűleg elhelyezel egy figyelmeztetést, hogy óvatosan kezeljék-óvják a a stressztől. Törékeny az, ami stressz hatására elromlik.

Ugye ha valami szilárd, robusztus, akkor nem helyezel el a postai csomagon figyelmeztetést. Nem fogják befolyásolni a stresszhelyzetek.

taleb opciók

Az antitörékeny dolgok minél több stressznek vannak kitéve, annál erősebbé válnak. Miért érdekelne mindez? És valóban, sokszor beszélek valakivel, és néhány lépést NAGYON sürgősnek tartok, ő pedig nem érti miért, hiszen nincs semmi azonnali vészhelyzet. A modern világban ugye az emberek pont a kényelemre törekszenek, és a jólétet fenntartó szociális rendszerek ezt lehetővé is teszik.

Miért Lesz 2015 Az Opciók Éve?

Ha nem vállalsz tudatosan apró kockázatokat, akkor egyre inkább ki vagy téve a környezet hatásainak. Gondold végig egy pillanatra ezt!

Aladár és Béla testvérek. Aladár egy irodában dolgozik, és minden hónap elején megkapja a fizetését. Béla szabadúszóként dolgozik, és annyit keres, amennyi megrendelést össze tud szedni. Ki van nagyobb kockázatnak kitéve?

Az opcionális csapda (a kockázatot nem vették fel)

Néha összejön egy jobb nap, néha napokig semmi, ezzel szemben Aladár teljesítménytől függetlenül megkapja a fizetését hó elején. Valóban, rövid távon Bélának kockázatosabbnak tűnik a helyzete, hiszen nagyobb a bevétel szórása hónapról-hónapra, taleb opciók ez stresszforrás lehet. Ezen kívül, ha mindez évesen történik meg, akkor nagyon valószínűtlen, hogy bárki alkalmazná.

Hosszú távon Béla helyzete sokkal biztosabb. Sok probléma, ami Aladár számára végzetes, Bélának átmeneti kellemetlenség. Ezzel szemben Béla a kezdeti nehézségek után, rendelkezik egy remek szaktudással amivel elmehet dolgozni egy nagyobb céghez akárés pár értékes készséggel, amiket ügyfélszerzés közben alakított ki.

milliárd forintot kerestek pár nap alatt - vargaspecial.hu

A Fekete Hattyúk nagyon alacsony bekövetkezési valószínűségű események. De a szinte végtelenül alacsony valószínűségű események is megtörténnek időnként. A lottón is nyer valaki, bármilyen kicsi az esélye egy embernek. A Fekete Hattyúk főleg a gazdaságban bírnak nagy szereppel-Taleb azzal lett híres, hogy az első könyve  a as válság előtt jelent meg, és megjósolta benne a következő időszak alakulását ami megjósolhatatlannak tűnt, hiszen ilyen soha nem történt korábban.

Lukréciusz probléma: Lukréciusz római költő volt, aki arról írt, hogy ostoba az, aki azt hiszi, hogy a legmagasabb hegy, amit ő taleb opciók, egyben a világ legmagasabb hegye is. A válság kialakulása során a szakértők a kedvezőtlen irányba mutató trendeket annyival elintézték , hogy a bekövetkezés valószínűsége szinte kiszámíthatatlanul alacsony. Taleb pedig azt látta, hogy a gazdaság egyszerűen csak robusztus.

Vagyis törvényszerűen előbb-utóbb jön egy Fekete Hattyú, ami összezúzza. A robusztus rendszerek csak addig ellenállóak, amíg egy soha nem látott méretű probléma nem jelentkezik. Legyél hidra! Nagy királyság!

Koronavírus: fekete hattyú vagy szürke orrszarvú?

Minél jobban próbálnak az emberek olyan rendszereket készíteni, amik ellenállóak, annál nagyobb gondot fog okozni, amikor valami korábban soha nem látott történik. Egyszerűen azzal a feltételezéssel kell élnünk, hogy történhetnek rosszabb dolgok az életben, mint a legrosszabb, ami korábban történt velünk.

A legtöbb ember eléri a status quo-t felhalmoz némi tartalékot, biztosítja magát-de csak azok ellen a problémák ellen, ami taleb opciók korábbiak alapján elképzelhető a számára. Mivel a világ egyre jobban a status quo-t keresi, ezért egyre nagyobb jelentősége lesz a Fekete Hattyúknak az életünkben.

Dolgozz velem! Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú Összefoglaló Nassim Nicholas Taleb egy amerikai-libanoni tőzsdei elemző, opciós kereskedő, statisztikus és író. Első könyve Fooled by Randomness a A könyvben Taleb az irodaház épületébe csapódó repülőgép valószínűségéről értekezik, ami a történtek ismeretében prófétai magasságokba emelhetné az egykori Wall Street-i elemzőt. Sokan kérdezték Talebet, hogyan volt képes megjósolni az ikertornyok elleni támadást.

Taleb opciók legyél hülye, és nyerj az életben? Opcionalitás Mindez azt jelenti, hogy tudatosan vállalnod kell bizonyos kockázatokat, kihívásokat és nehézségeket, hogy amikor elkerülhetetlenül bekövetkezik egy negatív Fekete Hattyú, akkor könnyen talpra állj, és ha bekövetkezik egy pozitív Fekete Hattyú, akkor készen állj, hogy élhess életed nagy lehetőségével.

A e-kereskedelem elég nagynak bizonyult. Vagy Taleb opciók D. Rockefeller, aki befektetőktől kapott egy nagyobb pénzösszeget, hogy vásároljon olajkutakat, de miután körbenézett, inkább visszaadta a pénzt. Nem érezte megfelelőnek az időpontot. Amikor taleb opciók következett be, akkor vásárolt olcsón sok eszközt, ami a világtörténelem egyik leggazdagabb emberévé tette őt sok milliárdos válság idején tett szert a vagyonára.

Extremisztán

A célunk antitörékenyként az, hogy a minimalizáljuk a kárt negatív események esetén, és fenntartsunk egy óriási nyereségre való lehetőséget, ha szerencsénk van. Semmiképpen nem kerül többe 3e ft-nál havonta, viszont azokat a készségeket sajátíthatod el, amik könnyedén megduplázzák a produktivitásod, ambiciózusabbá tesznek, és ezekkel már nagyon nehéz elérni azt, hogy NE térüljön meg több tucatszorosan.

Nosza, erre tessék:!

Incerto- sorozatának ötödik könyve - Bőr a játékban: Rejtett aszimmetriák a mindennapi életben - februárjában jelent meg. Taleb nem technikai írási stílusát úgy írták le, hogy egy elbeszélő, gyakran félig önéletrajzi stílust kevert rövid filozófiai mesékkel, valamint történelmi és tudományos kommentárokkal. Taleb első két könyvének eladása 4 millió dolláros előleget gyűjtött, amely a törékenységgátló nyomon követési könyv volt.

Mindezek lehetővé teszik az ú. Vagyis ugyanúgy, mint egy tőzsdei opció esetében, a megfelelő pillanatban a készségeid és az antitörékenység birtokában élni taleb opciók az élet adta lehetőségekkel. A tőzsdei opcióknak természetesen áruk van, amit előre ki kell fizetni. Ugyanígy van a készségek elsajátításával is. Az érvelése az, hogy ha fenntartod az életed nagy lehetőségeinél a választási lehetőséged, akkor még okosnak sem kell lenned, mert egyszerűen nagyon kevés esetben kell, hogy igazad legyen-a negatív eshetőségeket korlátozni tudod, és tanulni belőlük, míg a pozitív kimenetel óriási lehetőségeket rejt.

A gyors olvasás és tanulás képessége, a jó memória, a fegyelmezett rituálék kialakítása, a marketingtudás, az írás és azáltal a kommunikáció fejlesztése ezek voltak soron eddig mind-mind olyan dolgok, amik biztosan kelleni fognak és a legtöbben úgy próbálkoznak, hogy nem rendelkeznek ezekkel. Ha eddig követted a gondolatmenetet, akkor biztos vagyok benne, hogy mostanra érthető, hogy miért jó életfilozófia ez:.

taleb opciók

Az élet tervezhetővé válik, az eredmények pedig idővel biztossá. Hogyan szeresd a nehézségeket? A hormézis jelensége az, amikor valaki az ókorban apró dózisokban mérget vett be, hogy ellenálló legyen egy merénylet esetén vagy ma ugye ez a védőoltások működési elve is, legyengített baktériumokat adnak be az embernek, hogy a teste antianyagot termeljen.

Ha valaki nem használja az izmait mert tegyük fel egy ágyban fekszik hónapokigakkor azok visszafejlődnek, atrófiában szenvednek. A konditermi edzés működési elve a hipertrófia, amikor a szervezet túlkompenzál a nehézséggel szemben. Ez a poszt-traumatikus növekedés: a súlyok emelése stresszt okoz az taleb opciók és az idegrendszernek, és a regenerálódás során nagyobbra nő vissza az izomszövet túlkompenzálásfelkészülve a későbbi, várhatóan még nagyobb stresszre.

Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú (Összefoglaló)

A fizikai tested antitörékeny. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e az elménket is azzá tenni? Tehát kontrollálható, visszafordítható nehézségeket kell magára vállalnia az embernek, hogy elkerülje a sorvadást az életben, vagy egy valószínűtlen, de végzetes eseményt megelőzzön.

Tudatos kockázatok és hibalehetőségek vállalása. Mivel egy közel 20 éves filmről van szó, remélem túl nagy spoiler nem lesz, hogy a főszereplő fenntart egy teljesen átlagos irodai munka taleb opciók finanszírozott életet, ahol egyre csak gyűlnek az IKEÁ-s bútorok a haladás látszatát keltve.

Nassim Taleb: How Things Gain from Disorder [Entire Talk]

Természetesen sokan nem veszik észre a filmben Brad Pitt nagy mondásaitól, meg a kockahasától, hogy Tyler nem egy pozitív karakter. Nem meri vállalni a bukás kockázatát, és ezzel lemond a bukásból való tanulás lehetőségéről is.

Na most nem javaslom, hogy valaki nekiálljon hasonló dolgokat csinálni. Ugyanakkor nagyon hasznos lehet. És bár nem ideális, de milliószor jobb, mint az a státuszközpontú hozzáállás, amit a legtöbben életfilozófiaként követnek. A cikk elején azt mondtam, hogy az egyik legnagyobb problémának azt tartom, hogy sokan a kényelmet taleb opciók az ideális élethelyzetnek.

Mostanra azt látom, hogy ennek a fő hajtóereje az, hogy mások szemében az ember megőrizze a státuszát. És taleb opciók, de ez ténynek tekintem: az elmúlt 4 évemet úgy töltöttem, hogy annak a racionalizálását hallgattam, hogy valaki miért nem teszi azt, ami szükséges lenne, és egyértelműen javítana a helyzetén hosszú távon.

Mert mások mit gondolnának?

Miért Lesz Az Opciók Éve? - Opciós Tőzsdei Kereskedés

Aki ismeri a munkásságom éve, tudja hogy én is tevékenyen kivettem taleb opciók részem a hülyeségek csinálásából, amit utólag bánnék is, ha nem tudnám, hogy taleb opciók az eredményeképpen most kevésbé befolyásolja mások véleménye az én döntéseim. Opció hiánya se tudom bináris opciók stratégiái a profit érdekében, hogy hányszor utasítottak el, mondták hogy hülyeség, amit csinálok, és sokszor igazuk volt.

Kit érdekel? Nincsen elegáns út. Az iatrogénia fogalma azt jelenti, hogy valaki segítő szándékkal okoz problémákat. Például amikor Semmelweis előtt nagyobb eséllyel halt meg valaki szülés közben a kórházban, mintha az utcán szült volna. Vagy amikor a Titok c. Hogy mondjam? Ez az egész biztonságérzet, haladásnak álcázva. A haladás illúzióját adja az emberek számára úgy, hogy közben segít racionalizálni a halogatást. Ugyan nényleg okoz egy kicsi boldogságot az embernek, ha hálát ad a jó dolgokért az életében, és reméli, hogy jól alakulnak a dolgok.

Az idei év elején megjelent és azóta a világ elsőszámú közegészségügyi és gazdasági kihívásává előlépett koronavírus igazolni látszik Taleb gondolatait. Tiszta gondolat, egyértelmű utalás, beigazolódó prófécia. Talebbel azonban nem csak ennyi a kapcsolata a mostani virológiai krízisnek, hiszen sokan a koronavírust egyfajta fekete hattyúnak tekintik a járvány kitörése meg is dobta a fekete hattyúra való Google-kereséseket. De vajon jogosan? A ban kirobbant nagy pénzügyi válság teljesen megfelelt ennek a meghatározásnak, hiszen mindenkit meglepett, óriási gazdasági és társadalmi hatása volt, pedig az óriási eladósodottság és a lakáspiaci lufi miatt lehetett volna számítani rá — íme a tökéletes fekete hattyú.

Nem lehet azt mondani, hogy ez rossz dolog, és nyilván erre mindenkinek oda kell figyelnie erre. Egy Avon-tanácsadónőnek, aki eddig nem foglalkozott a boldogságával, tényleg nagyon jó tanács ez.

taleb opciók

Egy kisnyugdíjasnak nagyon jó. Nem fogja megvalósítani az álmaikat, de kicsivel tényleg jobb lesz a helyzet. Valakinek viszont, aki az álmait akarja megvalósítani, konkrétan iszonyatosan káros. Arra hogy az embernek mesteri szintre  kell fejleszteni a készségeit, emelni a társadalom számára az értékét, és minden téren tökéletesíteni kell az erényeit.

Taleb opciók ez piszkos munka. Ezek a tacit tudások. Konklúzió: Neománia és az ősi bölcsesség A neománia arra vonatkozik, hogy a modern világban számtalan olyan új eszköz, fogalom jelenik meg, amik…nos egyszerűen csak újak.